• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ





  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
    odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
  • ΑΡΧΕΙΟ

  • ΣΕΛΙΔΕΣ

  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

    Ιουλίου 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Blog Stats

    • 165.151 hits
  • Flickr Photos

  • Μεταστοιχεία

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι


Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες 1/7/09 τα μέλη της νέας Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του 6ου συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 26-28.06.2009. Το συνέδριο – στο οποίο συμμετείχαν 324 εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας και χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΡΑΣΗΣ – συζήτησε και διαμόρφωσε τον πολιτικό προσανατολισμό, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των Οικολόγων Πράσινων για το επόμενο διάστημα, έθεσε τις βάσεις για την μεγαλύτερη οργανωτική και πολιτική ανάπτυξή τους, ενώ έκανε μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και επεξεργασία της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των 9 από τα 34 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου (τα 25 εκλέγονται απευθείας από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις). Το Πανελλαδικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε σε σώμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, εξέλεξε την εξαμελή Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων που αποτελείται από τους/τις: Ζώτου Ελεονόρα, Κοντούλη Ιωάννα, Λεμπέση Κάτια, Παρασκευόπουλο Γιάννη, Πετράκο Μιχάλη και Χρυσόγελο Νίκο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καθόρισαν 11 άξονες κεντρικών πολιτικών παρεμβάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια (δείτε αναλυτικά στο  κείμενο «Απόφαση του 6ου Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για τον πολιτικό προσανατολισμό, σχεδιασμό και προγραμματισμό«, επιβεβαίωσαν προηγούμενες αποφάσεις τους τόσο για αυτόνομη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, όσο και για την υποστήριξή τους στη δημιουργία και ενδυνάμωση ανεξάρτητων δημοτικών και νομαρχιακών σχημάτων με οικολογικό και κοινωνικό προσανατολισμό.  Κεντρική πολιτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων θα είναι η ανάδειξη μιας πράσινης συνεκτικής λύσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Τα μέλη της Γραμματείας τόνισαν ότι, «όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή αλλά και το υψηλό επίπεδο διαλόγου στο συνέδριο, πνέει άνεμος αισιοδοξίας, συμμετοχής και δημιουργικής προσαρμογής στις υποχρεώσεις, ευκαιρίες και δυνατότητες που διαμορφώθηκαν με την εκλογή του Μ. Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που επωμιζόμαστε αλλά και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για αλλαγές τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο περιεχόμενο της πολιτικής. Θεωρούμε ότι είναι πια ώρα για μια νέα πολιτική κουλτούρα αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί όμως και σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη  συμμετοχική «διακυβέρνηση» που θα είναι φυσικά απαλλαγμένη από πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνονται καλύτερα, αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες,  επιδιώκουν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, συσπείρωση ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές που απαιτούνται μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών κοινωνικών πλειοψηφιών. Επιδιώκουν και είναι ανοικτοί στο να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων που αν και ξεκίνησαν πιθανώς από διαφορετικές αφετηρίες έχουν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πράσινης οικονομίας, που αντιλαμβάνονται ότι οι απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα πρέπει να είναι πράσινες. Ενισχύουμε συνολικά τη φυσιογνωμία μας ως κόμματος που διεμβολίζει εγκάρσια το πολιτικό σκηνικό, συνενώνοντας πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή οπτική τις νέες, πράσινες, προτεραιότητες που επιβάλει η οικολογική κρίση. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε γόνιμα το ρεαλισμό με το οραματικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας, είμαστε ρεαλιστές αλλά με όραμα».

Οι δηλώσεις των μελών της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Πετράκος «στρατηγικοί στόχοι για τους Οικολόγους Πράσινους είναι η ανάπτυξη του αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου, η συσπείρωση ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές που απαιτούνται μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών κοινωνικών πλειοψηφιών, σταθερή συνεργασία με σεβασμό της αυτονομίας και του ιδιαίτερου ρόλου τους με όσα κινήματα, ΜΚΟ και ενώσεις πολιτών προωθούν θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η παρουσία μας στο νέο πολιτικό σκηνικό μπορεί πλέον να αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες αλλαγές στα κόμματα τόσο για μετακινήσεις προς τους Οικολόγους Πράσινους όσο και για καλύτερους συσχετισμούς στο εσωτερικό των υπόλοιπων κομμάτων για τις δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από οικολογικές ευαισθησίες. Τα κομματικά τείχη δεν είναι πλέον σταθερά, μεγάλο ποσοστό των πολιτών αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα και την πολιτική όπως είναι τουλάχιστον σήμερα».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι», τόνισε η Κάτια Λεμπέση, «επιδιώκουν και είναι ανοικτοί στο να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων που αν και ξεκίνησαν πιθανώς από διαφορετικές αφετηρίες έχουν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πράσινης οικονομίας. Η συγκρότηση μιας πράσινης κουλτούρας σε καθημερινό και πολιτικό επίπεδο είναι σήμερα ρεαλιστική προοπτική για ευρύτερες δυνάμεις στην κοινωνία και οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να είμαστε ο καταλύτης για αυτές τις μεγάλες αλλαγές αλλά και συγκλίσεις. Δεν είμαστε αριστερά, δεν είμαστε δεξιά αλλά πράσινοι. Και δεν είναι τυχαίο πως στους Πράσινους συγκλίνουν πολίτες που αν και ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες διαμορφώνουν μια νέα πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ταυτότητα, μια πράσινη ταυτότητα. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε παλιές οριοθετήσεις, οριοθετήσεις που δημιουργήθηκαν με βάση προβλήματα και απαντήσεις που αφορούσαν τον προηγούμενο αιώνα».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ανέλυσε τη διαφορά μεταξύ «διακυβέρνησης» (που είναι το ζητούμενο) και «νομής της εξουσίας» την οποία πρέπει επιτέλους να απορρίψουμε. Τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  • Είμαστε κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων, που έχουν κάνει σοβαρή ζημιά στη χώρα και στη δημοκρατία. Θεωρούμε ότι είναι πια ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί όμως και σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη «διακυβέρνηση», ως διαμόρφωση ευρύτερα αποδεκτών στόχων και συντονισμό  για την προώθησή τους.
  • Εκτιμούμε ότι η αδυναμία συνεργασίας των κατεστημένων κομμάτων οφείλεται περισσότερο στην απουσία κουλτούρας συνεργασιών παρά στις προγραμματικές τους διαφορές».

«Η προώθηση μιας πράσινης ατζέντας στην πολιτική και στην κοινωνία», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος,  «είναι απαραίτητο να συμβαδίσει  με αλλαγές στο σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης ώστε να  προωθηθεί ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης απαλλαγμένου φυσικά από τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Χωρίς ένα νέο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης είναι αδύνατο να προωθηθούν οι βαθιές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται σήμερα για τη βιωσιμότητα. Σε αυτές τις αλλαγές του μοντέλου διακυβέρνησης μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο πιέζοντας και αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες προεκλογικά αλλά φυσικά κυρίως μετεκλογικά με την είσοδο μας στην ελληνική Βουλή και τη στέρηση της αυτοδυναμίας από τα δύο κόμματα εξουσίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετάσχουν αυτόνομα στις εκλογές με στόχο να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η πίεση για αλλαγές μπορεί μετεκλογικά να προωθηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους:

– είτε από τη θέση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης,

– είτε στηρίζοντας με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δεσμευτεί να προωθήσει ένα σύνολο περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών-θεσμικών αλλαγών και θα είναι υπό τη συνεχή αξιολόγηση μας,

– είτε και με τη δική μας συμμετοχή σε μια εναλλακτική κυβερνητική συνεργασία που θα είναι όμως δημόσια συμφωνημένη και δημοκρατικά αποφασισμένη, θα είναι δεσμευμένη για την προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών και πολιτικών που θα οδηγήσουν τη χώρα προς τη βιωσιμότητα, την πράσινη οικονομία, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη διαφάνεια. Η προοπτική αυτή είναι η πιο δύσκολη γιατί απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν, δεσμεύσεις, φερεγγυότητα των εταίρων και της προγραμματικής συμφωνίας καθώς και αλλαγή κουλτούρας των κομματικών στελεχών και των κομμάτων των ίδιων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνεργασία, ιδιαίτερα σε όποιο έχει συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα με εξόχως αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Αλλά στην πολιτική ζητούμενο είναι οι αλλαγές και όχι η επιβεβαίωση μιας αντίληψης ότι τίποτα δεν αλλάζει».

«Τακτικοί μας στόχοι για την τρέχουσα περίοδο και ανεξαρτήτως πότε θα γίνουν οι εκλογές είναι », εξήγησε η Γιάννα Κοντούλη, «η διαμόρφωση πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα που προωθούν λύσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η διεύρυνση της επιρροής μας με  εξασφάλιση της ισχυροποίησης του πράσινου πολιτικού πόλου μέσω της αυτοδύναμης πορείας ανάπτυξης, με κινηματική λογική.

«Ενισχύουμε συνολικά τη φυσιογνωμία μας ως κόμματος που διεμβολίζει εγκάρσια το πολιτικό σκηνικό» επισήμανε η Ελεονόρα Ζώτου, «συνενώνοντας πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή οπτική τις νέες προτεραιότητες που επιβάλει η οικολογική κρίση. Είναι σαφές ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούμε να συνδυάσουμε γόνιμα το ρεαλισμό με το οραματικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας, είμαστε ρεαλιστές αλλά με όραμα»

Κεντρική πολιτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων θα είναι πάντως η ανάδειξη μιας πράσινης συνεκτικής λύσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας την εμπειρία της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές αλλά και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα προετοιμάζουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις έχοντας υπόψη ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει λύσεις, δεν μένει μόνο στην κριτική, επιδιώκουμε ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών αλλά και αναδιάταξη των κομματικών τειχών καθώς και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και του περιεχομένου της πολιτικής. Το συνέδριο αποφάσισε 11 άξονες κεντρικών πολιτικών παρεμβάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια:

(1) Η ανάδειξη μιας συνεκτικής πράσινης λύσης απέναντι στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασία, η υιοθέτηση ενός Πράσινου New Deal στην Ευρώπη και τη χώρα μας ως απάντηση στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση θα πρέπει να διαπερνάει όλες τις πολιτικές παρεμβάσεις μας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

(2) Στόχος η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, η δημιουργία ενός ισχυρού και με την κατάλληλη πολιτική εντολή για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αειφορίας, Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Κλίματος καθώς και η πίεση για δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής

(3) Ανάδειξη λύσεων για 10 σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα για τα οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις: προστασία δασών, διαχείριση και προστασία φυσικών περιοχών, αντιστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας, αντιμετώπιση ρύπανσης Ασωπού και ευρύτερης περιοχής, μείωση, ανακύκλωση και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ, εξοικονόμηση και προστασία νερών, προστασία Κορώνειας, εξάλειψη τοξικών ουσιών με προτεραιότητα εξασθενές χρώμιο, αμίαντο, υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, προστασία και βιώσιμη διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, βιώσιμη αλιεία, δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, μείωση της ρύπανσης από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

(4) Προστασία του κλίματος, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, προώθηση ΑΠΕ

(5) Ευρύτατη κινητοποίηση των πολιτών ώστε να υπάρξει ικανοποιητική και δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την προστασία του κλίματος

(6) Αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, με ενίσχυση των βιολογικών πρακτικών, της πολύ-λειτουργικότητας, της ομοσπονδοποίησης τοπικών παραγωγών (και συνεταιρισμών) και της σύνδεσής τους με δίκτυα καταναλωτών, του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, των πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος, του συνδυασμού με τη διαχείριση προστατευόμενων φυσικών περιοχών.

(7) Βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής που δίνει λύσεις κατάλληλες και για τους μετανάστες και για τους ευρωπαίους και έλληνες πολίτες

(8) Δημιουργία ενός μαζικού μετώπου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς – προώθηση θεσμικών αλλαγών – προτάσεις για διαφάνεια με βάση τις αναλυτικές θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί. Πρόσκληση σε κόμματα, ΜΚΟ, κοινωνικές οργανώσεις και βουλευτές ανεξαρτήτως κομμάτων για τη δημιουργία μιας κοινής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς πέρα από κομματικά σύνορα: καμπάνια «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

(9) Συμμετοχική δημοκρατία. Συστηματική προώθηση των προτάσεών μας για εμπλουτισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με νέους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε να εισαχθούν νέοι θεσμοί πολιτικής συμμετοχής το σημερινό πολιτικό σύστημα.

(10) Δημιουργία ενός μετώπου μετριοπαθών δυνάμεων για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα με τη ΠΓΔΜ και προώθηση πράσινων λύσεων στα Βαλκάνια. Αν και κάθε χώρα αλλά  και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της, όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Συμφέρον της χώρας μας είναι αυτό που οδηγεί σε λύση, το αληθινό. Ας διδαχτούμε από τα λάθη της δεκαετίας του 90, τότε που ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να λυθεί το πρόβλημα με σύνθετη ονομασία, με διασφάλιση των συνόρων και εξάλειψη των κινδύνων αλυτρωτισμού (όπως προέβλεπε το πακέτο Πινέιρο), οι ακραίες αντιλήψεις απομόνωσαν την λογική και οδήγησαν σε λάθος επιλογές που της πληρώνουμε μέχρι σήμερα μια και η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί ως σκέτη Μακεδονία από 120 χώρες.

Οι Οικολογικοί Πράσινοι θα προωθήσουν το διάλογο και κοινές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια για την προώθηση πράσινων λύσεων στην περιοχή, στη βάση της κοινής διακήρυξης των Βαλκανικών Πρασίνων Κομμάτων που συμφωνήθηκε στη συνάντηση που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2008 καθώς και τον Μάιο 2009 στο πλαίσιο του Πράσινου Διαλόγου Ανατολής Δύσης, Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θα επιδιώκει συστηματικά να φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών θέματα που απασχολούν τις βαλκανικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.

(11) Στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους για την προώθηση αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα πολιτικής συγκρότησης της ΕΕ, υιοθέτησης μιας Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη Δημοκρατία, τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την στροφή της ΕΕ προς αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, την σύγχρονη κοινωνική προστασία, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, την στροφή προς την πράσινη οικονομία.


Σχολιάστε