• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ





  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
    odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
  • ΑΡΧΕΙΟ

  • ΣΕΛΙΔΕΣ

  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

    Δεκέμβριος 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Blog Stats

    • 165.151 hits
  • Flickr Photos

  • Μεταστοιχεία

Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων είναι εφικτή!


Με μεγάλη επιτυχία έγινε η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Χερσονήσου στη Μεγάλη Χερσόνησο το Σάββατο που πέρασε. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Τα σκουπίδια μας: πραγματικότητα και προοπτικές διαχείρισης». Στην εκδήλωση μίλησαν ο ευρωβουλευτής, του ΠαΣοΚ, πρώην Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλλης, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Συντονίστρια της Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, Χημικός Μηχανικός κ. Μαρία Βιτωράκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των άλλων και μίλησαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιώργος Δανελάκης, ο Δήμαρχος Μαλίων κ. Κώστας Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Καζαντζάκη κ. Ρούσος Κυπριωτάκης και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μανόλης Στρατάκης.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν τις ομιλίες, ο οικοκαλλιεργητής κ. Μανόλης Παπαδημητρόπουλος παρουσίασε την καινοτομία Compot, πιθάρι υγρής κομποστοποίησης και ο κ. Παύλος Δασκαλάκης παρουσίασε την κακή κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στον Νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο του προγράμματος των Οικολόγων Πράσινων για την καταγραφή των σημείων ταφής και ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον νομό λειτουργεί μόνο ένας κανονικός ΧΥΤΑ, στον Άγιο Νικόλαο, ενώ υπάρχουν πολλοί χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε ρέματα. Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων με αποτέλεσμα η εκδήλωση να κρατήσει συνολικά πάνω από 4 ώρες. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι οι τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων είναι μη αποδεκτές περιβαλλοντικά και οικονομικά και ότι οι προτάσεις εναλλακτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων. Στην εκδήλωση επίσης προσφέρθηκε καφές και τσάι βιολογικής γεωργίας και χυμός φρέσκων πορτοκαλιών που ετοιμάστηκε επί τόπου ενώ δε χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα πλαστικό ή χάρτινο είδος για το σερβίρισμα.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης στην ομιλία του παρουσίασε τις επιδόσεις του Δήμου Χερσονήσου στη διαχείριση απορριμμάτων και επικεντρώθηκε στη σύγκριση της τεχνολογίας καύσης των απορριμμάτων σε σχέση με την ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων παράγουν επικίνδυνα αέρια όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες ακόμη και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες εκδοχές τους, συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ενώ χρειάζονται και έναν ειδικό ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων για την τοξική τέφρα που προκύπτει. Πρόκειται για τεχνολογικές επιλογές εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας καθώς δημιουργούν πολύ λιγότερες θέσεις απασχόλησης από την εναλλακτική διαχείριση και την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα η καύση δημιουργεί μία (1) θέση εργασίας ανά 10.000 τόνους απορριμμάτων, όσο και οι ΧΥΤΑ, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική διαχείριση δημιουργούν 25-300 θέσεις εργασίας ανάλογα το προς διαχείριση υλικό! Τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) αντιστρατεύονται τις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων και την ανακύκλωση καθώς χρειάζονται τεράστιες ποσότητες εύφλεκτων υλικών για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Τέλος, είναι μακράν οι ακριβότερες μέθοδοι τελικής διαχείρισης απορριμμάτων και αν υιοθετηθούν, το κόστος αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν βέβαια οι δημότες.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη στροφής σε νέες εναλλακτικές μορφές οικονομίας και καταναλωτικών αντιλήψεων οι οποίες όχι μόνο θα περιορίσουν δραστικά την παραγωγή αποβλήτων αλλά θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα των συνηθειών των προγόνων μας οι οποίοι αξιοποιούσαν με προσοχή κάθε φυσικό πόρο και τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι υπέρ των αστυνομικών απαγορεύσεων που μπορεί να μας οδηγήσουν σε νέες μορφές αυταρχισμού με οικολογικό περίβλημα αλλά υπέρ της πειθούς και των λογικών επιχειρημάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι εκτός από την ευθύνη της πολιτείας που πρέπει να διεκδικήσουμε υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθένα μας που πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στη σημερινή περιβαλλοντική, κλιματική και οικονομική κρίση είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες, να υιοθετήσουμε αξίες που θέτουν τον άνθρωπο πάνω από το κέρδος και να διεκδικήσουμε δυναμικά την ποιότητα ζωής που έχουμε στερηθεί.

Η. κ. Μαρία Βιτωράκη, Συντονίστρια της Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι όσο η οικονομία στηρίζεται στην κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων δε μπορούμε να αποφύγουμε τα απόβλητα. Όμως, μια κοινωνία χωρίς απόβλητα είναι εφικτή! Μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα μας κατά 80-90% έως το 2020 αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι άμεσα είναι δραστική μείωση των απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Η κ. Βιτωράκη πρότεινε μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση και κίνητρα για τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και της ενέργειας, ώστε αν ένα προϊόν επιβαρύνει το περιβάλλον αυτό να αντανακλάται στην τιμή του. Πρότεινε επίσης ένα σύστημα διαφοροποιημένης χρέωσης για τα απορρίμματα για τα νοικοκυριά και τους δήμους και χρηματοδότηση των δήμων ανάλογα με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους. Ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία με αποτελεσματικά προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης με εφαρμογή της ιεραρχίας Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, με συμμετοχή της κοινωνίας με σαφείς δεσμευτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα. Μίλησε, τέλος για την καινοτομία των κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης (ρούχων, οικιακού εξοπλισμού, συσκευών κ.ά.) αναφέροντας το παράδειγμα της Φλαμανδίας όπου απασχολούνται 2.800 άτομα, σε 33 κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με την επαναχρησιμοποίηση είναι 50πλάσιες σε σχέση με την ταφή ή την καύση. Για την Ελλάδα υπολογίζονται 11.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 με επενδύσεις 275 εκ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης/κομποστοποίησης.

Τα πρακτικά της ημερίδας θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στο ιστολόγιο των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης στη διεύθυνση http://ecogreens-crete.blogspot.com.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου

Σχολιάστε