• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ





  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
    odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
  • ΑΡΧΕΙΟ

  • ΣΕΛΙΔΕΣ

  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

    Μαρτίου 2010
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • Blog Stats

    • 165.151 hits
  • Flickr Photos

  • Μεταστοιχεία

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις πλημμύρες στο Στρατώνι


Η καταστροφική πλημμύρα με τα νερά και τα μπάζα που κατέβασε παρακείμενος χείμαρρος στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στις 10 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής, έγινε αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Άλλες από τις απόψεις έκαναν λόγο για ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και άλλες για ανθρωπογενή αίτια που έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του περιστατικού διαπίστωσε και προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή, το Σάββατο 13-2-2010. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες. Μαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού, που κατέγραψε σε βίντεο μάλιστα ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού που συγκρατούσε αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες.

Κάτι ανάλογο κατήγγειλε με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου: «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από  μεταλλευτική δραστηριότητα οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού».

Ο Μ. Τρεμόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία αυτά, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων ερωτά αν θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν ανθρωπογενή αίτια από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον  επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, υπάρχουν μαρτυρίες, υπάρχουν ντοκουμέντα για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεπαν. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι και ήρθε η καταστροφή. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών, ώστε να υποστηριχτούν οι μαρτυρίες των κατοίκων. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουν τις πληγές τους και για να αποκατασταθούν παρεμβάσεις δεκαετιών. Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής που για πολύ καιρό κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης».

13/2/2010 Κάτοικοι του Στρατωνίου περιγράφουν στον Μ. Τρεμόπουλο το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το Στρατώνι
Στρατώνι αεροφωτογραφία τον Φεβρουάριο του 2010. Στην επισήμανση το σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η καταστροφή που βλέπετε στις υπόλοιπες φωτογραφίες. Προσέξτε τον χρωματισμό της θάλασσας από τη λάσπη που παρέσυραν τα νερά της βροχής. Πόσο ακίνδυνη είναι αυτή η λάσπη; Πουθα πάει όταν η θάλασσα ξαναπάρει το φυσιολογικό της χρώμα;

Σχολιάστε