• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ





  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014



  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
    odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
    Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
  • ΑΡΧΕΙΟ

  • ΣΕΛΙΔΕΣ

  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

    Φεβρουαρίου 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829  
  • Blog Stats

    • 165.150 hits
  • Flickr Photos

  • Μεταστοιχεία

ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού στο Κιλκίς από το Δημοτικό Συμβούλιο


Επερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά της προσπάθειας των χρυσοθήρων να «αναπτύξουν» τον τόπο, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της εφήμερης κερδοσκοπίας», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που είπε το ομόφωνο «όχι» στα μεταλλεία χρυσού, παρά τη μεθόδευση του ΥΠΕΚΑ.

Η ειδική συνεδρίαση κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, με τοποθετήσεις του αναπληρωτή δημάρχου Κιλκίς κ. Π. Κολότσιου και επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κκ Δ. Τερζίδη, Ν. Αφεντουλίδη και Γ. Φαχουρίδη, να προτάσσουν το «όχι» τους και να γίνεται δεκτό με χειροκροτήματα εκ μέρους των εκατοντάδων πολιτών του Κιλκίς, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου. Το ίδιο συνέβη και με τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων που παρενέβησαν στη συζήτηση.

Θερμή ανταπόκριση έτυχε και η τοποθέτηση στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού σύμβουλου της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλου, του μόνου από τους περιφερειακούς σύμβουλους από όλη την Κ. Μακεδονία που συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική για το Κιλκίς συνεδρίαση.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς. Με δεδομένο το ότι παρόμοιο ζήτημα της ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας απασχόλησε έντονα στο παρελθόν τους πολίτες και τέθηκε στη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Γι’ αυτό το λόγο ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε σχετική επερώτηση προς τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία ζητά να μάθει:

  • Πότε και ποια υπηρεσία γνωμοδότησε για το θέμα και ποια και ποια ακριβώς απάντηση έδωσε στο ΥΠΕΚΑ;
  • Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει συζητήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πάνω στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς τοποθετήθηκε ομόφωνα αρνητικά;
  • Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για την έγκαιρη, αναλυτική και πλήρη πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα των θιγόμενων πολιτών του Κιλκίς, με δεδομένο ότι στις 14/3/2011 λήγει η προκήρυξη του δημόσιου διεθνή ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας;
  • Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Η πιο ουσιαστική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η επεξεργασία και διαμόρφωση, μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, των περιφερειακών πολιτικών για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, τη σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τη μακροχρόνια προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των σημερινών όσο και των επόμενων γενεών.

Μετά την παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά της προσπάθειας των χρυσοθήρων να «αναπτύξουν» τον τόπο, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της εφήμερης κερδοσκοπίας. Οι πολίτες έχουν δείξει εδώ και καιρό το δρόμο του αγώνα ενάντια σ` ένα αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, που υποσκάπτει το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και το ίδιο το μέλλον σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο όφελος για την περιοχή ή το ελληνικό κράτος.

Με την εμπειρία μου δυόμιση χρόνων ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω και προσωπικά στη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην χρήση κυανίου στην τεχνολογία και χημική επεξεργασία στην εξόρυξη χρυσού. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και επιβάλουν να δημιουργήσουμε ευρύτερα μέτωπα μέσα κι έξω από τη χώρα. Είναι χρέος μας να συντονίσουμε μαζί τους αγώνες μας μαζί με μαζικά κινήματα  από την Πέργαμο στην Τουρκία, το Καρτζαλί στην Βουλγαρία και το Μπάια Μάρε στη Ρουμανία, εκεί που οι πολίτες αντιστέκονται στους χρυσοθήρες όχι για να μη συμβεί ένα κακό αλλά προσπαθούν ν` αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ` τη λειτουργία τέτοιων καταστροφικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, για να αντισταθούμε σε μια νέα προσφυγιά, για να εξασφαλίσουμε ότι και τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν στο τόπο που γεννήθηκαν, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άλλη προοπτική, μακριά απ` την Ελλάδα της κρίσης, του πελατειακού κράτους, της ιδιοτέλειας και της ανάπτυξης που σκοτώνει.»

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων μίλησε ο Οδυσσέας Χιλιτίδης ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι καιρός να συνταχθεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα από τον Δήμο Κιλκίς που θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι άλλες επιμέρους πολιτικές  (αγροτική, αναπτυξιακή, τουριστική, εμπορική, ενεργειακή κ.α.) για να υπάρχει και η θετική εναλλακτική πρόταση. Όχι στο χρυσό αλλά ναι σε τί; Τα σκέτα όχι και οι δημαγωγίες πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να έχουμε θετικές και εναλλακτικές προτάσεις. Ο Δήμος Κιλκίς πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυναμεις και με όσα μέσα έχει ανθρώπινο δυναμικό και μηχανισμούς και να συντάξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, χρηματοδοτικά εργαλεία όμως υπάρχουν και με την προσπάθεια όλων κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

____________________________________

Δείτε το κείμενο της επερώτησης στο Περιφ. Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας http://eco-solidarity.org/wp-content/uploads/OA-Eperotisi-Kilkis-xrysos-15.2.2012.doc

Δείτε σχετικό βίντεο με τις ομιλίες του Μ. Τρεμόπουλου και του Οδυσσέα Χιλιτίδη εδώ: http://youtu.be/iwZEcG3kFmE

Φωτογραφίες από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς υπάρχουν στο http://ecology-salonika.org/2010/wp-content/uploads/2012/02/kilkis.jpg

Σχολιάστε