• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
  odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Απρίλιος 2010
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Blog Stats

  • 164.393 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

Πρωτοβουλία για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα


Έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ευρωπαϊκό μορατόριουμ στην καλλιέργεια και τις εγκρίσεις μεταλλαγμένων, απευθύνουν στην  κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Με επιστολή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν συνάντηση μαζί της προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους που επιβάλλουν πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ αντίστοιχο με εκείνο που είχε ισχύει μεταξύ 1998 και 2005. Στην επιστολή οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι το προηγούμενο μορατόριουμ του 1998 είχε προέλθει από ελληνική πρωτοβουλία και τονίζεται ότι η διολίσθηση της Ευρώπης σε πολιτικές που αφήνουν τα θέματα αυτά στην κρίση κάθε κυβέρνησης χωριστά, εξυπηρετεί στην ουσία τα συμφέροντα που προωθούν τα μεταλλαγμένα.

Η πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων έρχεται ως ανταπόκριση στη «Διακήρυξη της Μάλτας», που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών (I.F.O.A.M.). Η διακήρυξη εστιάζει στο δικαίωμα επιλογής των καταναλωτών και των αγροτών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και τη δυνατότητα των Ευρωπαίων αγροτών να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προκειμένου να μπορούν να τα διακινούν στην αγορά.

Για τους λόγους αυτούς, η Διακήρυξη της Μάλτας ζητά Πανευρωπαϊκό Μορατόριουμ στις εγκρίσεις και την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχε θέσει στις 4.12.2008 το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν συνεκτίμηση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου, αποτίμηση των μακροχρόνιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πιθανή ενθάρρυνση της χρήσης φυτοφαρμάκων και αποτίμηση των κινδύνων από τις καλλιέργειες φυτών τροποποιημένων ώστε να παράγουν ζιζανιοκτόνα από μόνα τους.

«Τα μεταλλαγμένα αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο για τη γεωργία, το περιβάλλον και τους καταναλωτές», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι τύπου Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί τουλάχιστον στο ύψος των παλαιότερων πρωτοβουλιών της χώρας μας, που είχαν οδηγήσει στο προηγούμενο ευρωπαϊκό μορατόριουμ. Παράλληλα με την επιστολή προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουμε να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, τόσο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος όσο και στο ευρωκοινοβούλιο».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ολόκληρη η Διακήρυξη της Μάλτας, στα αγγλικά, βρίσκεται στο http://www.ifoam-eu.org/

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Προς

την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Αικατερίνη Μπατζελή,

Κυρία υπουργέ,

Για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας είναι δεδομένο ότι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

Τα πρόσφατα δείγματα γραφής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό, αλλά και η εμπειρία από τις χώρες όπου έχουν καλλιεργηθεί τέτοιες ποικιλίες, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών  (I.F.O.A.M.) δημοσιοποίησε πρόσφατα τη Διακήρυξη της Μάλτας, ζητώντας πανευρωπαϊκό μορατόριουμ στις καλλιέργειες και εγκρίσεις μεταλλαγμένων, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις 4.12.2008.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικές πρωτοβουλίες το συντομότερο δυνατόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1990 με το ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα μεταλλαγμένα, που είχε ξεκινήσει με ελληνική πρωτοβουλία.

Για το θέμα αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέλαμε μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ιωάννα Κοντούλη
Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: