• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
  odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Νοέμβριος 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Blog Stats

  • 163.358 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

Αχλάδα Φλώρινας, το περικυκλωμένο από τα ορυχεία χωριό.


Οικολόγοι Πράσινοι για το Λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας

Δεν γνωμοδότησε θετικά το περιφερειακό συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την διάνοιξής νέου ορυχείου στην περιοχή Αχλάδας Φλώρινας. Καταλυτική η παρουσία κατοίκων από την Μελίτη και την Αχλάδα στην συνεδρίαση του Π.Σ. Παρέμβαση του Μιχάλη Πετράκου εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου κατέδειξε την αφενός την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απαξίωση που βιώνει η περιοχή και θα επιτείνει η διάνοιξη του νέου ορυχείου και αφετέρου την ανάγκη η περιφέρεια να στηρίξει ουσιαστικά του κατοίκους έναντι μιας πιθανής έγκρισης της Μ.Π.Ε από το ΥΠΕΚΑ.

Το Σάββατο στις 29/10/2011, ο Λευτέρης Ιωαννίδης δημοτικός σύμβουλός Κοζάνης και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Ο.Π., ο Μιχάλης Πετράκος αναπλ. μέλος του Π.Σ. των Ο.Π και συντονιστής των Ο.Π. στην Δυτ. Μακ., μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλό της Εναλλακτικής Δράσης Αντώνη Κύρινα, επισκέφτηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από  πολίτες και εκπρόσωπους περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αχλάδας και της Μελίτης. Επίσης είδαν την κατάσταση έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί στην περιοχή κάνοντας μια περιήγηση στην περιοχή.

Στην περιοχή, και πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργούν ήδη δύο ορυχεία, τα οποία διαμορφώνουν άσχημες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους. Αφενός το γεγονός πώς τα ορυχεία είναι πολύ κοντά στο χωριό, αφετέρου η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κάνουν την κατάσταση αφόρητη στην περιοχή. Ένα νέο ορυχείο, θα εγκλωβίσει το χωριό. Δεν πρέπει να ανοίξει κανένα ορυχείο αν πρώτο δεν λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας των οικισμών της περιοχής.

Η εμμονή μας στην εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε πολλούς οικισμούς της Δυτ. Μακεδονίας. Η Μαυροπηγή, η Ποντοκώμη, οι Ανάρτυροι, η Ακρινή, είναι ουσιαστικά τα θύματα μια χωρίς λογική και όρια ανάπτυξης ορυχείων.

Η λύση είναι μία, σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση του λιγνίτη με παράλληλη κατεύθυνση των τοπικών οικονομιών σε άλλες λύσεις (ΑΠΕ, τουρισμός, γεωργία). Η περιοχή στο σύνολό της, λόγω της εμμονής μας στον λιγνίτη, βιώνει μια τριπλή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Και οι τρείς διαστάσεις της κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία. Κάθε άλλη αντιμετώπιση ουσιαστικά θα μεταφέρει το βάρος στους επόμενους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s