• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Οκτώβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Blog Stats

  • 161,346 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Η τρόικα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, αντίθετα με όσα προβλέπει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ!


Ερώτηση Νίκου Χρυσόγελου και Πράσινων Ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν

Το θέμα της πίεσης από την Τρόικα για ιδιωτικοποίηση του νερού στο πλαίσιο των πολιτικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων, σε αντίθεση με όσα προβλέπει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατά παράβαση της δήθεν ουδετερότητας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και αρ. 17 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά), φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και οι πράσινοι ευρωβουλευτές Tavares Rui (Πορτογαλία), Romeva i Rueda Raül(Ισπανία), Ruehle Heide (Γερμανία).Στις 15ου Μαΐου, ομάδα ΜΚΟ έστειλε επιστολή στον κ. Olli Rehn αναφερόμενη στις συστάσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης.

Η απάντηση ήρθε με καθυστέρηση 4 μηνών και ανέφερε πως «η Επιτροπή θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ύδρευσης, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την κοινωνία εφόσον γίνει προσεκτικά. Για το σκοπό αυτό, η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιείται εφόσον έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ούτως ώστε να αποφευχθούν καταχρήσεις από ιδιωτικά μονοπώλια. (…) «.

Η απάντηση του Επιτρόπου Olli Rehn, επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίων ιδιωτικοποίησης και φαίνεται να λειτουργεί κατά παράβαση της ουδετερότητας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος αλλά και σε αντίθεση με όσα προβλέπει πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε στις 03-07-2012 και αναφέρει ότι η πρόσβαση στο νερό πρέπει να θεωρείται θεμελιώδες και οικουμενικό δικαίωμα.

Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές ζητούν με την ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει την αντίφαση μεταξύ των συστάσεων της Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και των προαναφερθέντων άρθρων των Συνθηκών, του πνεύματος του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Πράσινοι ζητάνε, επίσης, να εξετάσει η Κομισιόν αν παραβιάζουν οι συστάσεις αυτές της Τρόικα το άρθρο 345 της Σύμβασης Λειτουργίας της ΕΕ και την αρχή της επικουρικότητας της ΕΕ καθώς και αν προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τις εν λόγω συστάσεις προς όλα τα κράτη που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης.

Θέση των Πράσινων, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Χρυσόγελο και είχε συμπεριληφθεί μετά από τροπολογία του στην έκθεση που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα νερά, είναι:

«Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα»

«η βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία που παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος»

Δείτε εδώ τη παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου ως εισηγητή της Ομάδας των Πρασίνων κατά τη συζήτηση του σχεδίου έκθεσης, την Τετάρτη 25/4/2012, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου.

Δείτε εδώ τη διαβούλευση για τα θέματα εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά που είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον κ. Olli Rehn

Άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και αρ. 17 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά

(Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης σε μετάφραση)

Θέμα: Ιδιωτικοποίηση του νερού από την Τρόικα

Στις 15ου Μαΐου, ομάδα ΜΚΟ έστειλε επιστολή στον κ. Olli Rehn αναφερόμενη στις συστάσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης

(http://corporateeurope.org/sites/default/files/Letter%20to%20the%20Commission%20on%20water%20privatization%20conditionalities.pdf)

Η απάντηση ήλθε με καθυστέρηση 4 μηνών και ανέφερε πως «η Επιτροπή θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ύδρευσης, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την κοινωνία εφόσον γίνει προσεκτικά. Για το σκοπό αυτό, η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιείται εφόσον έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ούτως ώστε να αποφευχθούν καταχρήσεις από ιδιωτικά μονοπώλια. (…) «.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχεδίων ιδιωτικοποίησης και φαίνονται να λειτουργούν κατά παράβαση της δήθεν ουδετερότητας της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 ΣΛΕΕ και αρ. 17 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψηφίσματά του στις 14.01.2004, στις 10.03.2004 και στις 31.05.2006 κατέστησε σαφές πως ο τομέας του νερού δεν θα πρέπει να ελευθερωθεί, αλλά να εκσυγχρονιστεί και επομένως η ύδρευση δεν θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας σχετικά με τις Συμβάσεις Παραχώρησης Υπηρεσιών. Η έκθεση που υιοθετήθηκε στις 03-07-2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η πρόσβαση στο νερό πρέπει να θεωρείται θεμελιώδες και οικουμενικό δικαίωμα.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Δικαίωμα στο Νερό» (http://www.right2water.eu/), ζητά από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για επίτευξη οικουμενικής πρόσβασης στην ύδρευση και την αποχέτευση.

Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές ζητούν με την ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει την αντίφαση μεταξύ των συστάσεων της Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και των προαναφερθέντων άρθρων των Συνθηκών, του πνεύματος του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Πράσινοι ζητάνε, επίσης, να εξετάσει η Κομισιόν αν παραβιάζουν οι συστάσεις αυτές της Τρόικα το άρθρο 345 της Σύμβασης Λειτουργίας της ΕΕ και την αρχή της επικουρικότητας της ΕΕ καθώς και αν προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τις εν λόγω συστάσεις προς όλα τα κράτη που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s