• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Οκτώβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Blog Stats

  • 161,052 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία ή διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους;


Την Τρίτη 16.10.2012 εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν με την Διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκαν για τις θέσεις του πάνω στο θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας στη  Θεσσαλονίκη.

Από την παράθεση των στοιχείων εκ μέρους της Διοίκησης του Συνδέσμου ΟΤΑ και τη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε σαφές ότι και η νέα Διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ, παραμένει όμηρος του μοντέλου διαχείρισης και των ειλημμένων αποφάσεων της παλιάς διοίκησης. Εμμένει στην κατασκευή του έργου, κρίνοντας ότι με την όποια μικρή βελτίωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών αναιρούνται τα προηγούμενα αρνητικά του στοιχεία, αφού σε περίπτωση απένταξης του έργου (και ο κίνδυνος αυτός είναι πλέον εμφανής), τον  Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης θα βαρύνει η καταβολή των 4 εκατ. ευρώ καθώς και όλες οι σχετικές νομικές ευθύνες για τις μέχρι τώρα ενέργειες του.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Η Υποθαλάσσια, η Εξωτερική Περιφερειακή, η «σωτηρία της λίμνης Κορώνεια», το Μετρό, η Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ κ.α. είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που διαχειρίζονται οι κατά καιρούς διοικήσεις των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων τα προβλήματα της περιοχής.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας με τη δημιουργία τετελεσμένων, με πρόχειρες χωροταξικές αξιολογήσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα που λέει ότι σ΄ αυτήν την περιοχή έχει συγκεντρωθεί όλη η ρυπογόνα δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης η νέα Διοίκηση, αντί να καταδικάσει τις αδιαφανείς διαδικασίες και αποφάσεις, επιδεικνύει και πάλι την αυταρχική συμπεριφορά του παρελθόντος.

Κατά συνέπεια, η εμμονή στην κατασκευή ενός έργου, με παρωχημένα χαρακτηριστικά, χωρίς έμπρακτα μέτρα για μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, χωρίς μακρόχρονο σχεδιασμό, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι ένταση με τους κατοίκους της περιοχής, οικονομικά βάρη, νομικές εμπλοκές και εγκαθίδρυση στην συνείδηση των πολιτών του άδικου κράτους.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ο οποίος να λάβει υπόψη του τους σημερινούς  περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες της χώρας. Έναν ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ που θα οδηγήσει σε επικαιροποίηση των παραδοχών και του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων με διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης ενσωμάτωση των απαιτήσεων της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας.

Αντιδρούμε στη δημιουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας επειδή πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει σήμερα την παράνομη ταφή σύμμεικτων αστικών σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης που έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ΧΥΤΥ, όπως οφείλει σύμφωνα με τη συμφωνία χρηματοδότησης του από την ΕΕ,  και αύριο να εξυπηρετήσει την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδότηση του εργοστασίου καύσης στη Μαυροράχη το οποίο βρίσκεται «προ των πυλών». 

Σήμερα όμως, εν έτη 2012, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ως λογικά τα επιχειρήματα που διαιωνίζουν την παθογένεια στον τομέα των απορριμμάτων. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να ξοδεύονται τόσα εκατομμύρια ευρώ σε έργα που εξυπηρετούν ξεπερασμένα μοντέλα που εκ των πραγμάτων θα απαξιωθούν πολύ  σύντομα και θα μας φέρουν για άλλη μια φορά στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ως χώρα.

Πρέπει να περάσουμε από την αντίδραση στη δράση για την προώθηση βιώσιμων λύσεων.

Καλούμε όλους τους Δήμαρχους του Νομού, να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους στη διαχείριση των σκουπιδιών τους, να σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν εμμένοντας στην αποκομιδή και ταφή τους, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί και να προωθήσουν επιτέλους  μια βιώσιμη στρατηγική για τα σκουπίδια του Δήμου τους, εφαρμόζοντας τους νόμους στη βάση της ιεράρχησης των μεθόδων με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα ώστε να απεμπλακούμε από τα αδιέξοδα, την επιβολή «λύσεων» με τη βία και την αδιαφάνεια, την συνεχιζόμενη σπατάλη πόρων και την εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Στον τομέα των απορριμμάτων θέλουμε επιλογές που να είναι δίκαιες, οικολογικές και οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες κι όχι για τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s