• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Δεκέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ.   Ιαν. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Blog Stats

  • 161,154 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς


Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ενημερώθηκε τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, για το θέμα των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής προκειμένου να εκδώσει ψήφισμα κατά της ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου Μιχ. Παναγιωτίδη, επικεφαλής της παράταξης Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς του συνδιασμού δηλαδή που στήριξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις εκλογές του 2010. Παρόντες ήταν πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής που θα αναπτυχθούν τα μεταλλεία, εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας οι οποίοι με τοποθετήσεις τους ενημέρωσαν τους δημοτικούς σύμβουλους Καλαμαριάς.

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων μίλησε το μέλος της γραμματείας Κεντρικής Μακεδονίας Οδυσσέας Χιλιτίδης  ο οποίος αντικρούοντας το επιχείρημα καθηγητών μεταλλειολόγων-ορυκτολόγων ότι μόνο όσοι έχουν πνευματική υστέρηση θα άφηναν ένα τέτοιο κοίτασμα ανεκμετάλλευτο είπε ότι “τελικά οι λαοί αποφασίζουν ποιούς από τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν στη χώρα τους θα εκμεταλλευτούν και με ποιες συνθήκες. Αντίστοιχα στη Γερμανία αποφασίστηκε το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της, αλλά κανείς δε κατηγορεί τους Γερμανούς ότι υστερούν πνευματικά γιατί δεν εκμεταλλεύονται τον συγκεκριμένο πόρο που τους παρέχει η υψηλή τεχνολογία σε αυτή τη χώρα, ενώ στο παρελθόν ένας άλλος αντίστοιχος πόρος αυτός των σκλάβων απορρίφθηκε παγκόσμια ως μη συμβατός με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως Οικολόγοι Πράσινοι στεκόμαστε απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση γιατί αντίκειται στην αρχή της αειφορίας, όρο που πρώτα τα πράσινα κόμματα καθιέρωσαν στον πολιτικό λόγο και θέλουμε οι οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται παντού να αφήνουν τα περιθώρια και στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον κόσμο όπως τον γνώρισε η δική μας, αλλά και να έχουν στη διάθεσή τους πόρους όπως τα δάση, τα καθαρά νερά και οι θάλασσες”.

Ο Πάνος Λογγινίδης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι: «Πολιτικές τέτοιου είδους που εγγυώνται «ανάπτυξη» είναι αυτές που έφεραν τη χώρα, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον σε αυτή την κατάσταση. Ο Πάχτας είναι η αιτία του προβλήματος και δε μπορεί να είναι η λύση. Είναι ο άνθρωπος που συνδέθηκε με ένα σκάνδαλο και οδήγησε μία κυβέρνηση να πέσει. όποιος συντάσσεται με τον Πάχτα ταυτίζεται με λογικές και τακτικές διαπλοκής, αδιαφάνειας, συμφερόντων. Το μέλλον της περιοχής πρέπει να είναι μόνο ήπιο για να είναι βιώσιμο. Δεν είμαστε ενάντια λόγω του ότι θα κερδίσει χρήματα η εταιρεία. Και το Δημόσιο να κέρδιζε χρήματα, τέτοιες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον καταστρέφουν κάθε ελπίδα για αύριο. Λογικές αυτού του τύπου οδηγούν σε χωρίς όρους αποδοχής και άλλων δεινών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως τα μεταλλαγμένα, την πυρηνική ενέργεια.  Λύσεις: ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, εναλλακτικός τουρισμός».

Ο Αργύρης Μπούρας , ως πολίτης της Καλαμαριάς και μέλος της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «όλοι θέλουμε την ανάπτυξη για τη χώρα μας. Το θέμα είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε». Απαντώντας στην τοποθέτηση των καθηγητών που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση της «επένδυσης» είπε ότι: «Θέλουμε την ανάπτυξη για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Έθεσα προς το δημοτικό συμβούλιο το ερώτημα αν βελτίωση που βιοτικού επιπέδου είναι να καθόμαστε όλοι μαζί να κοιτούμε 15 χρόνια μετά μια τοξική χαβούζα στην περιοχή και να μην μπορούμε να πιούμε το νερό της. Έχουν εξεταστεί οι εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής εργάζονται περίπου 10.000 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ της Χαλκιδικής ενισχύεται κατά περίπου 80εκ. Ευρώ το χρόνο από τον κλάδο της ελιάς Χαλκιδικής. Αν διαρρεύσει ότι υπάρχει τοξικό ίζημα στον πυθμένα του κόλπου της Ιερισσού πχ σε ένα γερμανικό περιοδικό και οι δύο αυτοί κλάδοι θα έχουν σημαντικά προβλήματα επιπροσθέτως αυτών που ήδη αντιμετωπίζουν με την οικονομική κρίση. Υπάρχουν εναλλακτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής όπως η εκμετάλλευση της βιομάζας του δασικού όγκου, με τον καθαρισμό των δασών της περιοχής που σύμφωνα με μελέτη μπορεί να προσφέρει περίπου 120.000 τόνους βιομάζας το χρόνο. Αυτή η βιομάζα μπορεί να επεξεργαστεί τοπικά και να γίνει πέλετ με όλα τα οφέλη που αυτό μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η δεύτερη εναλλακτική που πρότεινα ήταν η ανάδειξη της γενέτειρας του  Αριστοτέλη, τα Στάγειρα. Με την παγκόσμια και διαχρονική ακτινοβολία του Αριστοτέλη και του έργου του είναι ατελείωτες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που έχει η περιοχή και όσον αφορά τον τουρισμό αλλά και όσον αφορά την εκπαίδευση. Υπάρχουν σήμερα κιόλας λύσεις ανάπτυξης που στοιχίζουν λιγότερο στο ελληνικό κράτος, στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και προσφέρουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους για πάντα και όχι για όσο διαρκεί ένα επενδυτικό σχέδιο.’’

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους κ. Αθ. Ηλιάδη εκ μέρους του ΙΓΜΕ, Κ. Κατσιφαράκη συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, από τους καθηγητές του ΑΠΘ  κ. Ι. Κρεστενίτη -Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, κ. Δ. Μελά -τομέας Αέριας Ρύπανσης,  κ. Θ. Ζάγκα – σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Κ.Μάλαμα δημ. σύμβουλο Σιθωνίας, κ. Κυρ. Παναγιωτόπουλο – Εδαφολογίας στη Σχολή Γεωπονίας, κ. Αν. Φιλιππίδη – Γεωλογίας, κ. Σπ. Παυλίδη -Γεωλογίας, Αν. Τσιραμπίδης – Ορυκτολογίας-Πετρολογίας,. κ. Γρ.Τσόκας – Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, κ. Αλ. Μπένος – Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Επίσης τοποθετήθηκαν  ο κ.Ψυχογιός, ο κ. Απ. Φρέντας, ο κ. Πεχλιβάνης -μελισσοκόμος, ο κ. Γ. Ζουμπάς – εκ μέρους του συντονιστικού συλλόγων και φορέων Β. Χαλκιδικής, ο κ. Σαρ. Δημητριάδης -Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο κ. Αγ. Ααραμπατζής εκ μέρους του Μετώπου εναντια στα μεταλλεία στα Κρούσια και το Πάϊκο, ο κ  Δ. Λέκκας εκ μέρους του Ομίλου Φίλων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπτυξης Εθελοντισμού, ο Τόλης Παπαγεωργίου εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και ο Γ. Δεληγιόβας από τις επιτροπές αγώνα της Μ.Παναγιάς και τελευταίος ο Χρ. Πάχτας δήμαρχος Αριστοτέλη.

Αρνητικά σχολιάστηκε η αποχώρηση του κ. Πάχτα αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του και το γεγονός ότι δεν δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε. Μετά από αναλυτική παρουσίαση επιχειρημάτων και την έντονη ορισμένες φορές συζήτηση η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Καλαμαριάς τοποθετήθηκε θετικά για την έκδοση ενός ψηφίσματος στο οποίο ο Δήμος Καλαμαριάς θα θέσει τις ενστάσεις του για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Το ψήφισμα αυτό θα συνταχθεί από την επιτροπή ψηφισμάτων του Δήμου και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. […] εδώ την ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων για το […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s