• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Μαρτίου 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ.   Απρ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Blog Stats

  • 161,052 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Εξάλειψη των στερεοτύπων για άνδρες και γυναίκες


imagesΨήφισμα  Ευρωκοινοβουλίου, δράση ευρωβουλευτών

Σε μείωση των αρνητικών στερεοτύπων για άνδρες και γυναίκες με στόχο την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων και ακόμη περισσότερο των γυναικών,  καλεί, με ψήφισμά του την Τρίτη 12 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο. Οι Πράσινοι στήριξαν ενεργά το ψήφισμα. Άνδρες και γυναίκες βουλευτές – μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος,, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων – συμμετείχαν σε συμβολική εκδήλωση μπροστά από την αίθουσα της Ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο, με σύνθημα “Σταματήστε τα στερεότυπα για τα φύλα”.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με το ψήφισμά του, αναγνώρισε ότι συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων των φύλων στους τομείς της εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και στη διαφήμιση, επηρεάζοντας την αγορά εργασίας και τον τομέα των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στα οικονομικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, τονίστηκε ότι:

 • Τα στερεότυπα των φύλων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επηρεάζουν την αντίληψη των μικρών παιδιών και των νέων για το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν πρέπει να απεικονίζονται σε «παραδοσιακούς ρόλους» (το αρσενικό ως προστάτης ενώ το θηλυκό να έχει ως κύριο στόχο τη φροντίδα της οικογένειας)
 • Όσον αφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον τομέα της διαφήμισης, αρνητικά στερεότυπα των φύλων επηρεάζουν τους νέους, ιδιαίτερα τους εφήβους, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των γυναικών και την αυτοεκτίμησή τους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των φιλοδοξιών τους και τη μείωση των επιλογών τους για μελλοντικές δυνατότητες σταδιοδρομίας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

«Τα αρνητικά στερεότυπα των δύο φύλων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με την άνιση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών η οποία μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες αμοίβονται κατά μέσον όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ μόνο το 12 των υψηλόβαθμων στελεχών στις επιχειρήσεις είναι γυναίκες. Συνδέονται επιπλέον, με την υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με τη λήψη μέτρων για τον τρόπο απεικόνισης ανδρών και γυναικών στα σχολεία καθώς και στα ΜΜΕ και τη διαφήμιση, τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη διαιώνιση των αρνητικών στερεοτύπων. Στον αγώνα τους εναντίον των ανισοτήτων, οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι μόνες τους, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι άνδρες».

Δείτε εδώ την έκθεση που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0401&language=EN

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/8551736974/in/set-72157632975572509

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s