• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Απρίλιος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Μάι. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Blog Stats

  • 161,045 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΖΩΑ – Η πρώτη νίκη είναι γεγονός


Ενώ η διενέργεια πειραμάτων σε ζώα για τα τελικά καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορευτεί από το 2004 και για τα συστατικά των καλλυντικών από τον Μάρτιο του 2009 («απαγόρευση δοκιμασιών»), μόλις στις 11 Μαρτίου του 2013  εφαρμόστηκε η πλήρης απαγόρευση εμπορίας όλων των καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απαγόρευση της εμπορίας καλλυντικών προϊόντων  τα οποία περιέχουν συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα, επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1998. Τελικώς, η εφαρμογή της καθυστέρησε μόλις 15 χρόνια, στοιχείο ενδεικτικό της επιρροής της «βιομηχανίας ομορφιάς» στις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Στην «νίκη» αυτή συνέβαλαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι με επιστολή τους στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli, άσκησαν πιέσεις ώστε να μη δοθεί καμία παράταση ή αναβολή στην προθεσμία του 2013, που αφορά στην πώληση καλλυντικών και άλλων ειδών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η «νίκη», αν και καθυστέρησε σημαντικά, παραμένει εντούτοις ένα σημαντικό βήμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την πλήρη υποκατάσταση των πειραμάτων σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους. Οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα τα προγράμματα βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής μπορούν να δώσουν ασφαλέστερες και επιστημονικές λύσεις, με έγκυρα αποτελέσματα, χωρίς να προϋποθέτουν τον άσκοπο βασανισμό χιλιάδων ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή, η πλήρης απαγόρευση εμπορίας καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, θα προωθήσει την ανάπτυξη και επικύρωση υποκατάστατων μεθόδων από τη βιομηχανία καλλυντικών, και θα στείλει το μήνυμα για το επόμενο βήμα, την αντικατάσταση των ζώων με άλλες σύγχρονες μεθόδους από τα ερευνητικά κέντρα και τη φαρμακοβιομηχανία. Ήρθε ο καιρός να δοθεί τέλος στον εφιάλτη.

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

βλ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την απαγόρευση δοκιμασιών σε ζώα και εμπορίας και για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις εναλλακτικές μεθόδους δοκιμασιών στον τομέα των καλλυντικών /* COM/2013/0135 final */ (στο : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0135:FIN:EL:HTML

 0 0 0

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s