• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Πίτα με Διαφάνεια!
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στο Διαφάνεια στην περιφερειακή…
  gatzoli | Η Αρχή του… στο Να Προωθηθεί το Μεταφορικό Ισο…
  Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛ… στο Παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθ…
  Georgios Tsirigotis στο Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στι…
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Αύγουστος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Blog Stats

  • 161,344 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements

Ολοκληρώθηκε η Διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Κεντρικής Μακεδονίας


Ολοκληρώθηκε με το τέλος του Ιουλίου η εξάμηνη διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60, τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού είναι απαραίτητα εργαλεία για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας που έχει ως στόχο την επίτευξη της καλής κατάστασης και της προστασίας των υδάτων.

Υπό την απειλή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί επειδή όφειλε να έχει ολοκληρώσει τα διαχειριστικά της σχέδια έως το 2009, το σχέδιο διαχείρισης Κεν. Μακεδονίας φαίνεται ότι υλοποιείται βιαστικά και με αρκετή προχειρότητα, υπό την τεράστια έλλειψη πρωτογενών δεδομένων. Παρά τον μεγάλο όγκο των κειμένων τεκμηρίωσης δεν προσφέρει μια νέα προοπτική για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της Κεν. Μακεδονίας και αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές πιέσεις που οδηγούν στην υποβάθμισή τους.

Το Σχέδιο Διαχείρισης υστερεί εμφανώς στη θεώρηση των υδατικών συστημάτων ως πολύτιμων και σύνθετων οικοσυστημάτων και εστιάζει κυρίως στη χρήση τους ως φυσικού πόρου με οικονομική σημασία. Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό υδατικών συστημάτων η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται άγνωστη λόγω της έλλειψης δεδομένων. Είναι απαράδεκτο 13 χρόνια μετά την εφαρμογή της Οδηγίας πάνω από το 50% των ποταμών και λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας να έχει άγνωστη ποιοτική κατάσταση.

Οι μελετητές αποφεύγουν να αναφερθούν σε περιπτώσεις μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως αυτές καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και που συνιστούν πραγματικές και σημαντικές πιέσεις στους υδατικούς πόρους και για τις οποίες θα έπρεπε να προταθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Επιπλέον είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υδατικών συστημάτων που εκτιμάται ότι δεν θα επιτύχουν μέχρι το 2015 τους στόχους της Οδηγίας και υπάγονται στις εξαιρέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων και τη διαιώνιση καταστάσεων υποβάθμισης της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των υδατικών πόρων.

Στα σημαντικότερα ίσως ζητήματα του υδατικού διαμερίσματος που είναι η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και οι επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Χαλκιδική οι μελετητές δεν μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων. Έτσι για τη λίμνη Κορώνεια το σχέδιο διαχείρισης δεν προσφέρει κάποια καινούργια προοπτική, με τα προτεινόμενα μέτρα να περιορίζονται κυρίως σε αυτά που προβλέπει το Master Plan, χωρίς καμιά προσπάθεια αξιολόγησής τους. Στο φλέγον θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων δεν δίνεται όση βαρύτητα χρειάζεται στις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στα επιφανειακά και υπόγεια νερά της περιοχής, με του μελετητές να αρκούνται σε απλή αναπαραγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Τα σχέδια διαχείρισης αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την προστασία των υδατικών πόρων όταν εκπονούνται με ορθό επιστημονικά τρόπο και προτείνουν στοχευμένα μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης των πιέσεων που αυτοί υφίστανται. Θεωρούμε ότι το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Κεν. Μακεδονίας επιδέχεται πάρα πολλές βελτιώσεις πριν πάρει την τελική του μορφή και ευελπιστούμε ότι με τις παρατηρήσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Την αναλυτική τοποθέτηση της Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση μπορείτε να τη διαβάσετε στο:

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4778

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s