• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
  odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Νοέμβριος 2014
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Blog Stats

  • 162.827 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

Όχι άλλη ανοχή, συγκάλυψη και σιωπή στη βία κατά των γυναικών


Μία στις τρεις γs2010-11-25-thessaloniki-no-violence-against-women-b256642υναίκες έχει υποστεί σωματική/ σεξουαλική βία και οι μισές από τις γυναίκες -θύματα ανθρωποκτονίας παγκοσμίως έχουν δολοφονηθεί από πρώην και νυν συντρόφους και συζύγους, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοέμβρη. Και προτείνουν τη λειτουργία δομών πλήρους και μακροχρόνιας στήριξης των θυμάτων σε όλη την επικράτεια, ειδική εκπαίδευση κ.α.

H κακοποίηση των γυναικών, η πιο διαδεδομένη «αθέατη» βία παγκοσμίως, συνιστά την ειδεχθέστερη έκφανση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα και αφορά στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και του trafficking.

Επί δεκαετίες φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών ως ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, το οποίο αναδεικνύει με τον πιο εναργή τρόπο την πατριαρχική δομή της κοινωνίας και έχει δια-φυλετικό και δια-ταξικό χαρακτήρα. Τα αιτήματα συμπεριλαμβάνουν κυρίως τη δημιουργία δομών στήριξης των θυμάτων, ένα επαρκές, κατάλληλο νομικό πλαίσιο και την ευαισθητοποίηση/ενημέρωση του κόσμου. Κι ενώ έγιναν κάποια -δειλά έστω- βήματα τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση (συμβουλευτικά κέντρα, νόμος), η πραγματικότητα φαίνεται να ακολουθεί αντίστροφη πορεία με κλιμάκωση και όξυνση του φαινομένου κατά τα χρόνια της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε.

Η κρίση επέφερε βαρύ πλήγμα στις έμφυλες σχέσεις και συνέβαλε στην αύξηση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών διττά. Σ΄ένα πρώτο επίπεδο έχει διαπιστωθεί ότι με τη φτώχια και την ανεργία των ανδρών τίθενται εν αμφιβόλω οι διαστάσεις εκείνες του παραδοσιακού ανδρικού προτύπου που σχετίζονται με την εργασία και την οικονομική ευθύνη και κάλυψη της οικογένειας με συνέπεια πολλές φορές να επιχειρείται να αναπληρωθεί αυτή η «απώλεια εξουσίας» με άσκηση βίας. Η φτώχια επίσης εγκλωβίζει όλο και περισσότερες γυναίκες σε σχέσεις κακοποίησης και αποτρέπει όλο και περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες -υπό την απειλή της απόλυσης- από την καταγγελία κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο παρατηρείται ότι η ενδυνάμωση ακραίων, αντιδραστικών, πολιτικών ομάδων (όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη) και η συνεπαγόμενη διάχυση στις κοινωνίες αντίστοιχης ιδεολογίας. οδήγησε σε ένα αξιακό πισωγύρισμα με τον «εξαγνισμό» και την ηθική νομιμοποίηση απόψεων και ιδεών που προωθούν ανοιχτά την έμφυλη ανισότητα.

Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες1 που έχει διενεργηθεί σε 28 χώρες της Ευρώπης για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), προκύπτει ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο το 33% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική/ σεξουαλική βία (περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες) και στο 22% των περιπτώσεων η βία ασκήθηκε από τους συντρόφους ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι 25% και 19% αντίστοιχα. Να σημειωθεί βέβαια ότι τα πραγματικά ποσοστά είναι πολλαπλάσια καθώς η έρευνα αφορά στις περιπτώσεις όπου η βία έχει καταγγελθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η οποία αντλεί τα στοιχεία από παγκόσμιους οργανισμούς, οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας παγκοσμίως έχουν δολοφονηθεί από πρώην και νυν συντρόφους και συζύγους, και οι θάνατοι γυναικών από τη βία ανταγωνίζονται σε ποσοστά αυτούς από τον καρκίνο.

Επανερχόμαστε για άλλη μία χρονιά με τα πάγια αιτήματά μας:

* Λειτουργία δομών πλήρους και μακροχρόνιας στήριξης των θυμάτων σε όλη την επικράτεια

* Ειδική εκπαίδευση των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τα θύματα βίας (αστυνομία, νοσοκομεία, Δικαιοσύνη)

* Δίκαιες ποινές στους θύτες ανάλογες των αξιόποινων πράξεών τους

* Τροποποίηση (και εφαρμογή) του νόμου 3500/2006 σύμφωνα με τις επισημάνσεις και την κριτική που εδώ και χρόνια έχει ασκηθεί από γυναικείες συλλογικότητες και γυναίκες νομικούς

* Προγράμματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

* Καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας κόντρα στη στρεβλή ερμηνεία και παρουσίαση (“οικογενειακές τραγωδίες, εγκλήματα πάθους”) των περιστατικών έμφυλης βίας από τα ΜΜΕ.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων ενώνει τη φωνή της για άλλη μία φορά με ομάδες και συλλογικότητες που παλεύουν ενάντια στον εφησυχασμό, την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη αυτής της αποτρόπαια συνεχιζόμενης καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών και αγωνίζεται για την πολιτική καταδίκη και απομόνωση ιδεών και πολιτικών χώρων που πρεσβεύουν την επικυριαρχία του ενός φύλου στο άλλο. Γι΄αυτό το λόγο συμμετέχουμε και φέτος στις εκδηλώσεις της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών:

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 25ης Νοέμβρη:

-12.00 συγκέντρωση στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών, Καραγεώργη Σερβίας 10, Σύνταγμα, δρώμενα

-17.30 Συγκέντρωση στα προπύλαια με δρώμενα, ομιλίες, μουσικές. Στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο αγώνα των καθαριστριών, Καραγεώργη Σερβίας 10

-19.00 Προβολή ταινίας «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, στο κέντρο αγώνα, Καραγεώργη Σερβίας 10

-20.00 Καλλιτεχνικά δρώμενα στο θέατρο «Εμπρός», από την ομάδα Socartes σε συνεργασία με ομάδες φεμινιστικές και τέχνης, έως τις 00.30 – Ρήγα Παλαμήδου 2 – Ψυρρή

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s