• ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσ… στη Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην…
  odysseas031 στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Ανώνυμος στη Διαμαρτυρία για νέο Δημαρχείο…
  Συμπαραστάτης, Διαφά… στη Πίτα με Διαφάνεια!
 • ΑΡΧΕΙΟ

 • ΣΕΛΙΔΕΣ

 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  Απρίλιος 2017
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Ιον. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Blog Stats

  • 162.759 hits
 • Flickr Photos

 • Μεταστοιχεία

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ψάχνουν για ζωή μετά το θάνατο


Ενδιαφέρον άρθρο της Marion Solletty από την ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Politico που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες με θέμα την πορεία των Πράσινων στην Ευρώπη, το οποίο μετάφρασε στα ελληνικά η Ιουλία Παπαδοπούλου. 

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ψάχνουν για ζωή μετά το θάνατο

Το κίνημα αγωνίζεται να επιβιώσει

Θάνατος- και πιθανή αναγέννηση – των Πρασίνων

της Marion Solletty

http://www.politico.eu/article/europes-greens-search-for-life-after-death-france-yannick-jadot-movement-struggle/

 

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Yannick Jadot είχε ένα σαφές πλάνο για να είναι υποψήφιος του  Γαλλικού Πράσινου Κόμματος για την προεδρία. Αντ’ αυτού, ο πρώην επικεφαλής των εκστρατειών της Greenpeace Γαλλίας, έριξε μια ματιά στις κάλπες και στα άλλα κόμματα που συμμετείχαν  στον αγώνα, και υποστήριξε τον σοσιαλιστή υποψήφιο Benoît Hamon.

«Εύχομαι οι ψηφοφόροι να  στραφούν προς εμάς», δήλωσε ο Jadot. «Αλλά το γεγονός ότι η άκρα αριστερά με υποψήφιο τον  Jean-Luc Mélenchon και ο Hamon έχουν υιοθετήσει πράσινες πολιτικές είναι προς τιμήν μας.»

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, οι Γάλλοι Πράσινοι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο για το υψηλότερο αξίωμα της χώρας στις εκλογές στις 23 Απριλίου. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων , αν και αυτό δεν τους έχει σταματήσει στο παρελθόν. Είναι επίσης μια αντανάκλαση ενός πανευρωπαϊκό φαινομένου: οι θέσεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν οι Πράσινοι έχουν γίνει  mainstream, βρίσκοντας γόνιμο έδαφος στις πλατφόρμες των πιο βιώσιμων υποψηφίων.

Σε μια εποχή κατά την οποία καθιερωμένα πολιτικά κόμματα  υποκύπτουν σε εξεγέρσεις από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, οι Πράσινοι της Ευρώπης έχουν αποτύχει να επωφεληθούν από αυτή τη συγκυρία. Οι ηγέτες του κινήματος έχουν προσπαθήσει να το παρουσιάσουν ως κόμμα της ένταξης και της ελπίδας, πιέζουν για μια προοδευτική στάση σε κοινωνικά ζητήματα καθώς  και στη διαμόρφωση μιας «πράσινη ανάπτυξης» ως τρόπο επανεκκίνησης της ταλανιζόμενης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αλλά με εξαίρεση την Ολλανδία, όπου το Πράσινο κόμμα, GreenLeft του Jesse Klaver έπεισε τη μεσαία τάξη να τους  δει ως μια ευκαιρία για εποικοδομητική αλλαγή, το κίνημα παλεύει για να βρει ερείσματα.

Ο Yannick Jadot λέει ότι ο στόχος του είναι υψηλότερος από την πολιτική, είναι να «νικήσει το περιβάλλον»

Με τα ζητήματα της ασφάλειας να  διαφαίνονται μεγάλα, οι Πράσινοι έχουν ταχθεί  υπέρ της μετανάστευσης κι έχουν βρεθεί σε αντίθεση με την επικρατούσα πολιτική στάση. Οι Πράσινοι, που εντάχθηκαν σε κυβερνώντες συνασπισμούς σε όλη την Ευρώπη, δυσκολεύονται να επικρατήσουν των εξεγερμένων αουτσάιντερ.

«Σε μια εποχή που στο σύνολο της η Ευρώπη συζητά τη μετανάστευση, ένα κόμμα που είναι σθεναρά υπέρ της μετανάστευσης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα», λέει ο Timo Lochocki, πολιτικός επιστήμονας στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βερολίνο. «Η μετανάστευση δεν γίνεται αντιληπτή ως πλεονέκτημα ή συμβολή αλλά περισσότερο ως απειλή.»

Πράσινη αιμορραγία

Το 2014 στις Ευρωεκλογές, οι Πράσινοι προσγειώθηκαν με  μόλις 50 έδρες, επτά λιγότερες από το 2009.

Οι Γάλλοι Πράσινοι  με την «Ευρώπη Οικολογία – Οι Πράσινοι» (EELV) βρέθηκαν το 2015 στο χάος, όταν τα μέλη της δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμμαχία με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στη συνέχεια, έχασαν  το μισό αριθμό των ψήφων τους στις περιφερειακές εκλογές, παρά το γεγονός ότι συνήθως απέδιδαν καλύτερα σε τοπικό επίπεδο.

Το κόμμα κατηγόρησε το επιβαρυμένο πολιτικό κλίμα στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές  επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, το οποίο συγκλόνισε το εκλογικό σώμα και έδωσε πυρομαχικά στην ακροδεξιά, η οποία εκμεταλλεύτηκε τους χειρότερους φόβους των ψηφοφόρων. «Υπάρχει απελπισία σε αυτή τη χώρα και αδυναμία της πολιτικής τάξης να τη διαχειρισθεί», δήλωσε  τότε ο ευρωβουλευτής Pascal Durand.

Τα Πράσινα κόμματα έχουν χάσει έδαφος ακόμη και σε μέρη όπου οι πρόσφατες πολιτικές νίκες μπορεί να φαίνεται ότι δείχνουν αναγέννηση.

Στη Γερμανία, οι Πράσινοι έχασαν δύο έδρες στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Saarland κατά την πρόσφατη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση, όπου έλαβαν μόνο το 4 τοις εκατό των ψήφων. Οι εκλογές ήταν μια «καταστροφή», σύμφωνα με δηλώσεις του  Simone Peter, συν-πρoέδρου του γερμανικού Πράσινου κόμματος. Σε εθνικό επίπεδο, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο , το κόμμα παίρνει  στις δημοσκοπήσεις  περίπου 7 τοις εκατό – το χαμηλότερη ποσοστό του από το 2013 -.

Ο Alexander Van der Bellen, νικητής των Αυστριακών προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους, μπορεί να έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά η νίκη του θεωρείται ευρέως ως απόρριψη της ακροδεξιάς, όχι ως ένδειξη της δημοτικότητας του κόμματος των Πρασίνων, η οποία φθάνει σήμερα στις  δημοσκοπήσεις σε ποσοστό  περίπου 11 τοις εκατό, κάτω από 12,4 τοις εκατό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών το 2013.

Το Κόμμα των Πρασίνων της Σουηδίας, το οποία αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι επίσης πίσω στις δημοσκοπήσεις με λιγότερο από 5 τοις εκατό, κάτω από 6,9 τοις εκατό των τελευταίων γενικών εκλογών.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, το κίνημα αγωνίζεται για να αποδείξει  το λόγο ύπαρξης του: τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Μέχρι τώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες, κατά κάποιο τρόπο, τα περιβαλλοντικά θέματα, στους Πράσινους», δήλωσε ο Daniel Boy, από το Cevipof, ερευνητικό ίδρυμα που ασχολείται με τις πολιτικές επιστήμες, στο Παρίσι. «Η άνοδος του Hamon φέρνει τους  Πράσινους σε κίνδυνο. Θέτει την ύπαρξή τους υπό αμφισβήτηση.»

Οι Γερμανοί Πράσινοι αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση, καθώς τις εμβληματικές προτάσεις τους  τις πήραν άλλα κόμματα .

«Στη Γερμανία, ένα βασικό ζήτημα για τους Πράσινους είναι η μεταναστευτική πολιτική, αλλά τους το πήρε το CDU της Μέρκελ», δήλωσε ο Lochocki. «Η θέση τους υπέρ της ΕΕ, άλλος ένας πυλώνας για την πλατφόρμα τους, καταλείφθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Όλα αυτά  σημαίνουν ότι αν είστε Πράσινοι ψηφοφόροι τώρα έχετε τρεις επιλογές: το SPD, το CDU και τους Πράσινους»

Ιδέες  ενάντια στην πραγματικότητα

Ο Daniel Cohn-Bendit, στο πλαίσιο της ηγεσίας του οποίου οι Γάλλοι Πράσινοι εκτοξεύθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ του 16 τοις εκατό, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009, δήλωσε ότι οι Πράσινοι  ηγέτες φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης για τις αποτυχίες τους.

«Μπορείτε να πείσετε είτε μέσω μιας ρεαλιστικής πλατφόρμας  είτε  εμπνέοντας τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Cohn-Bendit. «Παίζει ρόλο η ποιότητα των στελεχών των κομμάτων στην πολιτική».

Στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του κόμματος βρίσκουν πλέον ελκυστικές επιλογές στην  Αριστερά και  στην κεντροαριστερά. Στις αρχές Μαρτίου, ο Cohn-Bendit υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Emmanuel Macron.

Ο Cohn-Bendit αναγνώρισε ότι οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες του Macron δεν ταιριάζουν με αυτές του Hamon, αλλά είπε ότι προτιμά τον «ρεαλισμό». Ο Hamon στις δημοσκοπήσεις παίρνει λιγότερο από 15 τοις εκατό, οι προτάσεις του, λοιπόν, «θα καταλήξουν σε ένα συρτάρι» ούτως ή άλλως, δήλωσε ο Cohn-Bendit.

Περιττό να πούμε ότι, η έγκριση του πρώην ηγέτη των Πρασίνων στον Macron προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των πρώην συναδέλφων του. Ο Jadot  σχολίασε ότι «κάτι πρέπει να έχει καπνίσει, ο Cohn-Bendit».

«Ο στόχος του Ντάνι είναι να κερδίσει τη δεξιά», δήλωσε ο Jadot. «Δικός μου στόχος  είναι να νικήσει το περιβάλλον.»

Ο Jadot εξακολουθεί να έχει φιλικές σχέσεις με τον  Cohn-Bendit, αλλά λέει σκληρά λόγια για τον Macron. Διαφωνεί με τη στήριξη του στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα Hinkley Point C, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τον κατηγορεί για την αποτυχία του  Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενισχύοντας  την οικονομική πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο Macron απορροφά την υποστήριξη των Πράσινων, η έλλειψη θελκτικότητας του κόμματος έχει γίνει οδυνηρά προφανής. «Ο Macron αντιπροσωπεύει τους προνομιούχους, η Le Pen θέλει να εκπροσωπήσει την μη προνομιούχους», δήλωσε ο Jadot. «Δεν έχουμε καταφέρει να αφηγηθούμε  τη δική μας ιστορία.»

Οι «γκρινιάρηδες δυστυχισμένοι»

Η αφήγηση ιστοριών ήταν το κλειδί για την επιτυχία του κόμματος GreenLeft στην Ολλανδία, όπου ο Klaver, ένας νέος, χαρισματικός ηγέτης, κατάφερε να δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση ενάντια στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders.

Σύμφωνα με τον Bas Eickhout του GreenLeft , ηγετικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πράσινοι μπορούν να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους τους μέσω  μιας απλής πλατφόρμας: υιοθετώντας την αλλαγή .«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δυστυχία των ανθρώπων με μια θετική, αισιόδοξη ατζέντα» λέει  ο Bas Eickhout «Οι άνθρωποι που είναι πολύ δυσαρεστημένοι – τους οποίους αποκαλώ “γκρινιάρηδες δυστυχισμένους”- ποτέ δεν θα ψηφίσουν τους Πράσινους, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν τη θέληση και πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν».

Επειδή το  Ολλανδικό κόμμα  GreenLeft ποτέ δεν ήταν μέρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού προηγουμένως, ήταν σε θέση να αξιοποιήσει την κατάσταση ως αουτσάιντερ και να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Ο Eickhout λέει  ότι η παρόρμηση να πολεμήσουμε για θέματα   όπως οι φορολογικοί παράδεισοι – «θέσεις που πάντα υπερασπίστηκε η κέντροδεξιά» – βοηθά το κόμμα να θεωρηθεί «ως λιγότερο συστημικό» και να προσελκύσει ψηφοφόρους που ελκύονται από το είδος των αντι-ελίτ, αντι- στάτους κβο,  κάτι που έχει λειτουργήσει ήδη  για την άκρα δεξιά.

Αλλά θα πρέπει κανείς να είναι  προσεκτικός  όταν βυθίζει το  δάχτυλο του ποδιού του στην αντι-συστημική ρητορική , προειδοποίησε ο  Lochocki. «Κάθε κόμμα που συνεργάστηκε μια και δύο φορές με κυβερνήσεις  δεν μπορεί να επικοινωνήσει ένα αντι-συστημικό μήνυμα».

Ο Winfried Kretschmann, Πράσινος πρωθυπουργός και υπέρ της επιχειρηματικότητας , του πλούσιου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης από το 2011,σε συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της  Άνγκελα Μέρκελ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί οι Πράσινοι  πολιτικοί δεν μπορούν πλέον, αξιόπιστα, να προσποιούνται ότι είναι αουτσάιντερ, επισημαίνει ο ερευνητής Lochocki.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσουν  έδαφος τα  Πράσινα κόμματα είναι να αναβιώσουν την υποστήριξη των ήδη προδιατεθειμένων να τους ψηφίσουν:  δηλαδή μιας  μορφωμένης, μάλλον πλούσιας, αστικής ελίτ. «Ο πρώτος οδηγός για το προφίλ των  Πράσινων ψηφοφόρων  σε όλη την Ευρώπη είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης τους», λέει ο Daniel Boy του Sciences Po . Το αντίθετο ισχύει για την άκρα δεξιά.

«Αν θέλει κανείς, σήμερα,  να τον ακούσει η εργατική τάξη , θα πρέπει να πει ότι είναι εναντίον της μετανάστευσης και των προσφύγων. Σήμερα, χρειάζεται στρατηγική για να γίνουν ισχυρότεροι  οι Πράσινοι, όπου μπορούν «, δηλαδή μεταξύ των μορφωμένων ψηφοφόρων της ανώτερης τάξης, δήλωσε ο Cohn-Bendit, και στη συνέχεια να «δείξουν ότι η πλατφόρμα τους είναι ένα μια πιο συμμετοχική, ανοιχτή κοινωνία η οποία ωφελεί το σύνολο.»

Στην Ολλανδία, ο Klaver χρησιμοποίησε μια  παραδοσιακή Πράσινη πλατφόρμα και απέδωσε ιδιαίτερα καλά σε μεγαλύτερες αστικές περιοχές και πανεπιστημιουπόλεις όπως η Ουτρέχτη και το Χρόνινχεν. Ήρθε πρώτος στο Άμστερνταμ και τώρα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους τους φίλους μου της Αριστεράς στην Ευρώπη: Μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε το λαό» – λέει ο Jesse Klaver, επικεφαλής του GreenLeft, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. «Μείνετε πιστοί στις αρχές σας. Να είστε ευθείς. Να είστε υπέρ των προσφύγων. Να είστε υπέρ της Ευρώπης. Μπορείτε να σταματήσετε τον λαϊκισμό.»

Αν οι Πράσινοι ομόλογοι του σε όλη την Ευρώπη μπορούν να μιμηθούν την επιτυχία του  είναι ένα μεγάλο και ανοιχτό ερώτημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s